Nainen kyykyssä rannalla punainen pipo päässä ja vaaleat hiukset auki katse kameraan

KUKA ON

 

LUOVA ÖISIN?

Nimeni on Mira Simsiö. Olen runoilija, tarinoiden kirjoittaja ja tunteiden tulkitsija.

Kirjoitan, koska vain sanoittamalla tunteita ja kirjoittamalla tarinoita pärjään – ja kaikki meistä tarvitsevat joskus lohtua. Melankoliset runot ja riimit, musta huumori, vanhan kansan sanonnat, lausahdukset, puheet tai tarinat auttavat mieltä toipumaan, käsittelevät elämän kipukohtia ja vahvistavat itsetuntoa.

Kirjoitan pimeän aikaan. Silloin kun muut nukkuvat – kun me levottomat emme saa unta ja mieli on tumma – silloin voi olla luova öisin. Yö on paras aika kirjoittaa, yksin hiljaa peiton alla.

Viime aikoina olen tehnyt tilauksesta runoja ja puheita, häihin, hautajaisiin, syntymäpäiville, puolisoille, ystäville, iseille ja äideille, lapsensa menettäneille – mikä tärkeintä – luomistyö tapahtuu aina tilaajan kanssa suunniteltuna, luottamuksella ja tarinaa kunnioituksella kuunnellen.

MITEN MINUSTA TULI MINÄ

Olen matkaillut maailman ääriin, ihaillut kimmeltävää planktonia öisessä valtameressä, ratsastanut trooppisella saarella auringonlaskuun, kiertänyt kuukausitolkulla Aasiaa ja Eurooppaa, tehnyt aina liikaa töitä, siivonnut, myynyt kahvia, hampurilaisia, bensaa, suklaata, olutta, taidetta ja vaatteita.

Olen ylioppilas, opiskellut ompelijaksi, myöhemmin korkeakoulussa kulttuurituottajaksi, viettänyt vaihtovuoden Lontoossa taideyliopistossa, olen tuottanut niin jäähallitapahtumia, teknologiakonferensseja kuin pienempiäkin hyväntuulen juhlia. Tällä hetkellä työskentelen XR-teknologioiden parissa Suomen suurimmalla kulttuurikampuksella.

 

TYHMÄ LAISKIAINEN JÄÄKAUDELTA?

Olen kasvanut Helsingissä, muuttanut kymmeniä kertoja, asunut Töölössä, Siltamäessä, Viikissä, Pasilassa, Kontulassa ja niin edelleen. Olen tehnyt nuorena töitä hiihtokeskuksessa Ylläksellä enkä koskaan oppinut laskettelemaan. Olen 34-vuotias. Olen perheemme nuorin vanhempieni kahdesta tyttärestä. Olen saanut elää onnellisen lapsuuden ja minulla on hienot vanhemmat. Olen kummitäti neljälle.

Olen urheillut, olen ollut urheilematta, olen elämäntapalaihduttaja siinä onnistumatta. Olen harrastanut nuorena uintia, lentopalloa, pesäpalloa ja tanssia, mutta mikään ei koskaan tuntunut omalta lajilta. Olen kirjoittanut runoja ja tarinoita aina, mutten ennen vuotta 2020 ole julkaissut niitä. Olen ajellut 15-vuotiaana mopolla,  kaatunut muutamat mieleenpainuvat kerrat – olen kai aina ollut hieman koheltaja ja ylivilkas. Tunnen usein olevani Ice Agen naaraspuolinen Sid – tyhmä laiskiainen jääkaudelta!

 

KATKERA MELANKOLISTI VAI REALISTINEN OPTIMISTI

Olen rakastanut ja minua on rakastettu. Olen aina ihastunut helposti ja kun olen rakastunut – rakastan tulenpalavasti, elämän loppuun asti. Tiedän mitä tarkoittaa elämänrakkaus, tiedän myös mitä on sielunkumppanuus ja ystävyys. Tiedän mitä on yksinäisyys ja tiedän koska on aika olla yksin. Olen tähän asti elänyt enemmän muita varten kuin itseäni varten. En häpeä sanoa tuntevani joskus katkeruutta. 

Olen kokenut läheisen kuoleman. Olen tuntenut surua. Olen pelastanut – ollut onnettomuuspaikalla ja olen auttanut. Olen seikkaillut paljon ja viettänyt aikaa hyvässä ja huonossa seurassa. Olen aina pelännyt pimeää. Olen ollut uupunut, loppuun palanut. Olen pelännyt niin, että kädet tärisevät ja on vaikea hengittää. Olen oppinut vastoinkäymisistä. Tehnyt virheitä. Olen kadonnut, kadottanut itseni ja löytänyt tien takaisin. Olen epäonnistunut monesti, mutta olen myös onnistunut. Olen tuntenut ylpeyttä. Olen valehdellut, olen ollut rehellinen. Olen pitänyt lupauksia ja ikävä kyllä pettänyt niitä. Olen pyytänyt paljon anteeksi.

Olen kohtuudella melankolisti. Melankoliaan minut herätti Mikko Maasolan kirjoittama artikkeli “Sananen – Melankolisti”Ylen uutiset (2016).

Melankolisti voi nähdä elämän runollisuuden. | Mikko Maasola 2016.

Tunnen olevani myös optimisti, en turha haihattelija tai pilviin kurottelija vaan realisti, jonka runoissa kuuluu kipu, suru ja mustahuumori. Kannatan myönteistä ajattelua ja äidiltäni opittua elämänasennetta, se parantaa. Melankoliset runot vastapainoksi puhdistavat mieltä ja vapauttavat.

Olen elämässä nauranut paljon. Keksin aina tyhmiä vitsejä ja pidän siitä, että saatan itseni naurunalaiseksi jos huumorintajua muillakin riittää. Nauru kuuluu elämään.

Olenko onnellinen? En vielä, mutta jokaisessa päivässä on onnellisia hetkiä. Vaalitaan niitä.

Näin, minusta tuli minä.

 

Rakkaudella,

Mira S. marraskuun 29. 2020

 

nainen istuu laiturilla oranssi paita päällä ja punainen pipo päässä

TILAA TEKSTI

TILAUSRUNOJA ELÄMÄN TÄRKEISIIN HETKIIN

Tilausruno, puhe tai muu teksti suunnitellaan aina tilaajan tarinaa tarkasti kuunnellen – tilaajan tyylille sopivaksi.

Runot ja tekstit ovat keskipitkiä, noudattavat pituudeltaan sivuiltani löytyviä runoja, noin puolikas A4. Voit katsoa kategorioista tekemiäni tilausrunoja ja muita runoja.

Kirjoitan sinulle elämäsi tärkeisiin tilanteisiin, häihin, puolisolle, vuosipäiväksi, ystävänpäivänä, isänpäivänä, äitienpäivänä, jäähyvästeiksi, muistoksi.

Tilausrunon tai tekstin hinta on 40€ (+alv) tai sopimuksen mukaan. Runo maksetaan laskulla. Lisätietoja TILAA RUNO -sivulta.